Det finns bara två prisklasser på Pizzahuset. Två. Antingen är det briljant eller helt galet, och jag misstänker att någon från Boston Consulting Group (BCG) har haft ett finger med i spelet. De tog ju trots allt 100 000 kronor för att hänga upp en hylla på Nya Karolinska – varför inte rationalisera en pizzameny också?
Beställningsupplevelsen var minnesvärd. Vi förväntade oss ett glatt “Hej, Pizzahuset vad får det lov att vara?”, men möttes istället av ett torrt “Ja?”. Det var som att man störde pizzabagaren mitt i ett TED-talk om varför pizzaskäraren egentligen är en scam och att den vanliga IKEA-saxen är det bäst verktyg för jobbet. Men vi måste ge en eloge för rösten. Om inte pizzorna funkar, kanske en karriär som ASMR-kreatör vore på sin plats.
När pizzorna kom började det riktiga äventyret. Kartongerna var små, som om någon hade försökt att spara pengar genom att krympa verkligheten. Först trodde vi att pizzorna var vikta i ett kreativt origami-mönster, men nej, de var faktiskt små på riktigt! Om det är en strategi från BCG är det minst sagt ambitiöst. Förvilla den stackars hungriga kunden genom att leverera mindre för samma pris!
När det kom till smaken var det tyvärr inget att fira. Toppingen kan bäst beskrivas som blöt snarare än saftig, som om pizzan hade för lite tid i ugnen och för mycket tid i en regnskog. Den glutenfria bottnen hade konsistensen av en svamp, och inte den goda sorten som förgyller en risotto, utan mer som den du hittar längst bak i duschen efter en vecka med trasig ventilation. När man måste sträcka sig efter saltkaret för att rädda en pizza, ja, då är god råd dyra..
Om du går i tankarna att äta på Pizzahuset, gör inte det. Gå hem och ät nudlar istället. Eller en gammal skiva rostbröd. Med tanke på den hårda konkurrensen i Lyckeby är detta tyvärr ett ställe som kan glömmas lika snabbt som ett pantkvitto i handskfacket. Det är inte pizzorna man minns från Pizzahuset, utan tankarna på vad man kunde ha ätit istället. Om inget annat, så var kartongerna åtminstone lätta att bära hem. Tack för det, BCG.